Wednesday, October 31, 2007

Semalam : Bukan hariku

Semalam memang bukan hariku. Aku terlanggar kereta orang sewaktu balik kerja.
Memang malang sungguh.

Just not my day.

p/s : epi 25th burfday Farrah Erma ~!!!

Tuesday, October 30, 2007

Melayu Hari Ini

Hari ni aku cuma melayari blog-blog yang terselit perkataan melayu di dalamnya. banyak juga tajuk-tajuk yang menarik perhatian aku. Hits aku hari ini :

1.
Melayu Jaguh Bancuh Arak! Melayu BOLEH!!!!!
2. Surat Terbuka Buat Mufti Perlis
3. Malaysian, answer my challenge!
4. Nama Anak Artis Malaysia

I find the 2nd and 3rd entry is worth reading.


***
tatkala kerinduan

gambar kolej @ KUiTTHO (now known as UTHM)

***

Friday, October 26, 2007

My 21st Weeks

I'm on my 21st week of pregnancy and it has been a blast so far, except for I still haven't completely recover my full eating urges yet. But I did tried to ate healthy doses of green vegies and fruits.

My baby just grew over 10 inches and weights around 13 ++ ounces. His eyebrow and eyelids are already formed. I am gradually getting into maternity dress ( adik, akak tunggu baju dari awak tau - janji tetap janji, nak yang cute-cute aja :P ). Just wore my black maternity dress last Wednesday and catches my colleagues attention to my growing stomach. Now, my stomach is the magnet of hands as friends who sees my sure going to put their hands on it. Sometimes it felt good to be the center of attention, isn't it? :)

I'm starting to feel he/she ( which ever it is - doc still not sure 'bout the gender) moves once in a while. Once, I felt what I thought was his/her elbow - quite painful there. Don't be so naughty ya baby. Mama & Papa loves you alright. When I going to bed and rested, the movement started to be a bit aggressive, maybe baby trying to switch side or something. I've read on my pregnancy calender that baby move average of 200 time a day during this week of pregnancy.

I also notice a regular, rhythmic, rapid thumping in my belly - my baby is hiccupping! Hiccups are a normal reflex of the diaphragm. Also some pushing movements which suddenly stop whenever Azrin tries to feel that too. Poor Azrin, baby always stays quiet when his around or rubbing on my belly. So, he still yet to felt the baby's movement.

I'm looking forward for my third check up on November 2nd. ( I missed my first 2 check up because I didn't notice that I'm pregnant!) . This tightening sensation more and more frequent.

Tips : "
Did you know that your baby has a favorite sleeping position already? Perhaps he comfortably sleeps sitting straight up with his arms crossed, his thumb in his mouth and with his chin on his chest or perhaps he likes to lie at the bottom of your tummy stretched out with his arms up. Shortly after his birth you can see how he was lying in your stomach because he will also prefer to sleep this way when he's "on the outside."

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Doa for baby :



Wahai anak-anakku,
janganlah kalian menyembah Tuhan selain Allah
janganlah kalian berbaiat selain kepada Muhammad Rasulullah
janganlah kalian berkitab selain Al Qur'an
janganlah kalian bersunnah selain sunnahnya Rasulullah SAW

wahai anak-anakku,
hidup yang akan kalian jalani akan lebih keras dari kehidupan orang tuamu
maka bekalkanlah keimanan dan ketaqwaan, agar kalian selamat sampai tujuan hidupmu

duhai anak-anakku,
dengarlah ucapan Lukman kepada anaknya,
"Ya bunnayya, Laa tusyrik billah. innasy syirka lazhulmun azhiim"

duhai buah hatiku,
hiduplah demi akhiratmu
karena itu yang akan abadi kekal selamanya
janganlah kalian hidup demi duniamu
karena itu hanya semu dan lekang oleh waktu

duhai kekasih hatiku,
doaku selalu menyertaimu
semoga Allah selalu mendampingimu



Qouted from : KangHadi
------------------------------------------------------------------------------------------------

Thursday, October 25, 2007

Birthday, Again!

[delayed entry : 25-10-07]

Today is my boss's 30th birthday, Mr Soon Boon Ping. All of us share money to buy him a birthday cake from Secret Recipe. As En Sidik ( our bigger boss ) is a diabetic patient, we HAD to buy some health-conscious-type-of-cake. Finally Chris decided the type of cake to buy. "hi-fiber cheesecake" What? It has oats, nuts, sunflower seeds, wheat and "other-goodness-that-you-can-find" to put on top of the cake. At least it has something that I love, CHEESE :)

Picture says more than word, i'll say.

Tuesday, October 23, 2007

Raya...Raya...

Malam Raya
Dah raye dah rupenyer, sekejap je puasa... taun ni balik New Zealand unutk raye..hehehe bestnyer...sebabnye? ntah la, Azrin kate ikut je so ikut je la.. dapat la makan nasi impit kuah kacang yg tok n mamam masak...abes seperiuk aku bedal.. itu pun tok kate tadek org nak makan, cicit dia je nak makan... tipu... aku siap berebut ngan sepupu2 aku yg len pulak..
tu la tok, mie dah kate...cucu2 tok yg len pun nak makan gak...tok tak cayeeee..kan dah kena masak seperiuk lagi hehehe tak pe tok masak sedaaaappppp...

taun ni, cuma acik pak, achik, pak itam, mak teh, pak is, family aku, mak lang ngan cik mas je ade. yg len2 raye umah mentua memasing... walaupun tak ramai tapi tetap meriah dengan gurau senda dan lawak jenaka, tambah lagi ngan adik yg mulut nyer pot pet pot pet jerk tak berenti2... hehehhe mmg riuh rendah la jadinyer umah tok... mcm raye2 yg lepas, pak teh mmg ade seludup mercun nyer, taun ni byk mercun das..ala mercun yg tembak2 tuh, ade kaler2... si Azrin tu pun sibuk main gak hehehe ...

yg kaum2 ibu plak sibuk memasak di dapur, termasuk la aku (yours truly tau....) .

Menu taun ni :
1. Nasi impit
2. kuah kacang
3. nasi minyak
4. ayam rendang
5. daging rendang
6. ayam masak merah
7. kuih raye mama
8. kerepek mak lang
9. kek lapis sarawak diana
10. opor daging

sampai tertido2 aku tgu kauh kacang tu nak masak, gara2 nak jadi org pertama rasmi kan nyer -- padahal dah terliur nak makan tuh... (tok gelak je tgk - cucu dia gak, cicit dia gak nak makan)

Pagi Raya
Mcm biasa, bangun untuk solat Subuh...dah riuh dah umah ngan suara tok n mama kat dapur, ntah ape la papa kena usik kat dapur tuh - melatah la jawap nyer. Lambat betul la sape yg dlm toilet ni, aku pun g berus gigi terus ngadap nasi impit kuah kacang - siap terbawak mimpi tau mlm sebelum tuh. Sampai turn aku mandi, tak lupa niat sunat. Aku siapkan baju Azrin untuk g solat kemudian sediakan breakfast dia. Sementara nak tgu diorg2 ni balik solat sunat, aku sambung balik melantak ( lapar la semenjak pregnant ni - nape ek)

Semua dah balik dari solat, masing menjamah ala kadar dan aktiviti diteruskan ngan - sesi salam & maaf. Buat kali pertama, Azrin join family aku untuk sesi ni, dah tue potong que plak tuh, sebab dia dah jadi menantu family aku heheheh.


Azrin & Pais berposing selepas balik sembahyang raya

Posing maut dari Pais







Posing manja dari Hanis







Family aku - bersama menantu baru papa :P










Achik Pak, Diana & Batrisyia












Pak Teh & family













Pak Itam & family













Mak lang, cik mas & pais














cik naza & family









Sesi click - click




family yg ada masa 1st raya











pasangan romantis sepanjang zaman :P
my bewuved mama n papa (xoxox)










pasangan romantik terbaru ( ;p poyos la pulak - urs truly ni tau )















sorang stylo sorang ya-aw-aw
me bewuved myra n aiman







my family just got bigger ~!!!!












tiga beradik yg mcm2 hal












aiyak..napa sikt je wajah ku?













hanis..posing cikit~!











pak itam n family -- uiks nape trisya nangis tuh? cari mama nyer ye??










Wednesday, October 10, 2007

Angkasawan pertama Malaysia ke angkasa lepas

Petikan Utusan Malaysia, 10 Oct 2007

Dr Sheikh Muszaphar dipilih berlepas ke ISS Rabu

BAIKONUR (KAZAKHSTAN) 9 Okt. - Dr Sheikh Muszaphar Shukor, 35, dipilih oleh Jawatankuasa Pemilihan Angkasawan Agensi Angkasa Rusia (Roscosmos) sebagai angkasawan pertama Malaysia untuk misi ke angkasa lepas esok.

Doktor bedah ortopedik berusia 35 tahun dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang berasal dari Seremban itu akan berada 10 hari di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS).

Beliau akan berlepas bersama Komander Peggy Whitson dari Amerika Syarikat dan jurutera penerbangan Yuri Malenchenko dari tapak pelancaran Baikaonur Cosmodrome pada pukul 7.21 malam waktu tempatan (9.21 malam waktu Malaysia).

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr Jamaluddin Jarjis berkata, pemilihan Dr Sheikh Muszaphar berasaskan pencalonan asal oleh Malaysia kepada Roscosmos yang mencalonkan Dr Sheikh Muszaphar sebagai calon pertama dan Kapten Dr Faiz Khaleed, 27, sebagai calon kedua.

Selain itu, jawatankuasa berkenaan mengambil kira laporan semua komponen dan pihak yang terlibat dalam melatih kedua-dua angkasawan itu, katanya.

Beliau berkata, semasa keputusan itu diumumkan, Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Faiz serta krew masing-masing turut hadir.

Katanya, mesyuarat setengah jam itu juga bersetuju supaya Dr Faiz dihantar menyertai misi angkasa bagi sesi 2008/09 dan sementara itu, dibenarkan turut berlatih di Pusat Latihan Angkasawan Yuri Gagarin, di Star City, Moscow, Rusia.

Jamaluddin berkata, beliau akan mengemukakan cadangan mesyuarat itu mengenai Dr Faiz kepada Kabinet sekembalinya dari pelancaran misi itu.

Beliau bagaimanapun tidak menolak kemungkinan berlakunya pertukaran krew misi dalam tempoh empat jam sebelum pelancaran.

“Saya juga telah mengucapkan terima kasih bagi pihak kerajaan Malaysia kepada Rusia kerana menjadikan misi ini berjaya, yang amat bersejarah sempena kemerdekaan negara kita.

“Ia juga amat signifikan bagi Rusia kerana tahun ini sempena 50 tahun negara itu menghantar satelit pertamanya buatan manusia (Sputnik) ke angkasa lepas,” katanya kepada wartawan Malaysia selepas dimaklumkan oleh mesyuarat jawatankuasa itu di sini hari ini.

Jamaluddin juga berkata, beliau turut mengucapkan terima kasih kepada Rusia kerana membantu saintis Malaysia membuat persediaan bagi kerja penyelidikan di angkasa oleh Dr Sheikh Muszaphar nanti.

Katanya, Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Faiz turut diberi kesempatan menyampaikan ucapan kepada jawatankuasa itu dalam Bahasa Rusia.

Program angkasawan negara itu adalah persetujuan timbal-balik pembelian 18 jet pejuang Sukhoi SU-30 MKM bernilai RM3.4 bilion dari Rusia dan ditandatangani pada 5 Ogos 2003. - Bernama


Komen : Ada yg bersetuju, ada yg tak setuju. Ape komen anda?

Rujukan lain : Sini dan sini. Juga di sini.



------------------------------------------------------------------------------------

Other info :

1. The Angkasawan Programme is the Malaysian national programme to send the first Malaysian to space. The Malaysian will join two other cosmonauts aboard a Soyuz space craft that will rendezvous with the International Space Station, which is in orbit around the Earth at an altitude of approximately 360 km. The Angkasawan will carry out scientific researches on board the space station.

2.ASTRO will broadcast live the voyage into space on Channel 588 beginning at 6.30pm today. Viewers will also be able to watch the docking of the rocket with the International Space Station at 9.30pm on Oct 12.

Selamat Hari Raya

Sekejap jer dah nak raye kan, mcm tak rasa pun dah hampir sebulan berpuasa. Mcm2 dah berlaku dalam mase sebulan ni.Mcm2 tak berlaku pun ade jugak, bosan boring jer rase. Slalunyer mase puase aku dan mama akan sibuk buat kuih raye, masuk taun ni dah taun ke dua aku tak dpt balik umah tlg mama buat kuih raya. kesian mama buat kuih sorang, ade yg tolong pun beman, tapi abes semua tak menjadi hehehe biase la tangan lelaki mane nak same ngan tanya perempuan kan? Papa kate anta semua kuih balik umah tok, supaya cepat habis. Tak mau dia bg kuih2 tuh pada kengkawan dia ..hehehe chief dah bg arahan muktamad tuh.. hehehe papa, papa...

korang dah bli baju raye ker? taun ni baju aku kaler ijau.. hehehe aku suka sgt bj tuh, husband aku yg tolong pilihkan. bile dah test, fulamak ngancam la aku raye ni, sure adik aku pun jeles.. sori la adik, klu bj akak ni terglamer sket dari bj awk. harga lebih kurang same je...

taun ni rayer pertama sebagai isteri org, tp yg bestnyer dapat balik kampung aku dulu taun heheheh ...best best..tak sabar nak makan nasi impit ngan kuah kacang.. aku dah mengidam dari sebelum raya lagi dah... tiap2 taun pasti ada nasi impit kuah kacang (favorite aku) rendang ayam & daging, ketupat pulut, mmm mcm2 lagi lah...bestnyer... mesti riuh rendah lagi umah tok taun ni...

duit raye taun ni kurang sket kot sbb aku pun dah lari budget gara2 tak sempat tempah baju, tp kena g bli yg dah siap. huhuh.. sori lah sepupu2 ku...kurang singgit yerk taun ni. tak sabar nyer nak balik kampung ni. aku jumaat baru dapat cuti sampai kamis dah masuk kerja. Azrin best la esok dah cuti sampai la 24hb -- huhu lama tuh..

ok la, sebelum tu aku nak minta maaf kepada pembaca2 & rakan2 sekalian, sempena bulan ygmulia ni andai kata ade aku tersalah kata, terkasar gurauannya, or sebarang salah silap yg aku sedar or tak sedar , maafkanlah aku dari ujung rambut sampai ujung kaki yer... kadnag2 tu kite ni alpa sgt sampai tk sedar ape yg kite cakapkan mase bulan puase ni ek.. lapar punyer pasal kot ...maaf ye..


lastly, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kepada semua
semoga raya ni tadek sebarang yg tak diingini berlaku, drive elok2 , ati2 di jalan raye, kan aku dah kate pakai tali pinggang di belakang :) [ enjoy pesanan video di bwh :D]






video

Blog Widget by LinkWithin
 
design by suckmylolly.com